Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Tar ikke lærdom av oppsigelser
En oppsigelse kan koste bedriften langt mer enn en årslønn. Likevel bryr få bedrifter seg med å kartlegge hvorfor medarbeidere heller vil jobbe hos andre.
I Deloittes HR Survey 2007 i Danmark svarer 44 prosent av de spurte at de aldri eller bare en sjelden gang gjennomfører systematiske samtaler med medarbeidere som slutter i organisasjonen.
Undersøkelsen er gjennomført blant 564 HR-ansvarlige i danske virksomheter.
Gjør ingenting
35 prosent av de spurte innrømmer dessuten at de aldri gjør noe for å dokumentere årsakene til at en ansatt velger seg en annen arbeidsplass.
De viktigste årsakene til at denne informasjonen ikke blir samlet inn, er mangel på ressurser og at dette arbeidet ikke er satt inn i noen form for system.
Får ingen konsekvenser
Hele 68 prosent sier at de sjelden eller aldri endrer noen prosesser eller setter i verk noen nye tiltak basert på opplysninger som framkommer i sluttsamtaler.
Det er ifølge undersøkelsen ingen forskjell på små og store virksomheter når det gjelder praksisen med å samle informasjon fra medarbeidere som slutter.
Dyre oppsigelser
Konsulent-, revisjons- og advokatfirmaet Deloitte har beregnet at det koster en organisasjon minst 60 prosent av en årslønn dersom en person slutter. I noen tilfeller er prisen opp mot 150 prosent av årslønna.
Dersom du skal erstatte en medarbeider som mottar 400 000 kroner i årslønn, koster det med andre ord minst 240 000 kroner, kanskje så mye som 600 000 kroner.
Kostnadene er blant annet knyttet til rekruttering og opplæring av etterfølgeren. Dessuten må man beregne en periode med nedsatt produktivitet før den nye medarbeideren er fullt operativ.
Stemmer med norske funn
Den samme tendensen gjør seg gjeldende også i Norge. En undersøkelse som HR Norge gjennomførte sammen med revisjonsfirmaet Ernst & Young i fjor, viser at norske virsomheter i liten grad fanger opp erfaringene fra medarbeidere som slutter.
Man gjør generelt lite for å følge opp eks-medarbeiderne etter at arbeidsforholdet er avsluttet, enda tidligere ansatte blir stadig viktigere som rekrutteringsbase i et arbeidsmarked hvor det er kamp om kompetansen.
Forebygge turnover
Deloitte påpeker at kunnskap fra systematiske sluttsamtaler kan brukes til å forebygge turnover i organisasjonen.
Hvis medarbeiderne oppgir årsaker som manglende oppfølging av karriereplaner, manglende utfordringer, utilfredsstillende jobbinnhold, dårlig forhold til nærmeste leder og manglende balanse mellom arbeid og fritid, kan dette si noe om hvor og hvordan organisasjonen bør endres for å få folk til å bli værende lenger.
Les også: Fra kollega til konkurrent
"