Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Lær deg å sette grenser
Den som ikke tar egne behov på alvor blir grenseløs.
For noen handler grensesetting om å kunne si ifra. For andre handler det om å markere personlige, sosiale eller kulturelle grenser.
Grensesetting er å stille krav på vegne av seg selv eller andre, avklare rammer og markere hva vi som personer vil eller ikke vil.
I mange sammenhenger handler det om å ta vare på seg selv, og egen arbeids- og livsglede. Dette kan gjøres på mange ulike måter. Det mest grunnleggende er å kunnes i at ”Jeg vil” eller ”Jeg vil ikke”.
Det er mulig å bli bedre til å sette grenser, og utvikle sine evner til å ta bedre vare på seg selv og andre.
Tren på det å være tydelig og å kommunisere dine behov. Forbered deg godt, og gjør det i situasjoner hvor du føler deg trygg.
Det å sette grenser er ikke ensbetydende med å være vanskelig. Det går an å være både tydelig og ivaretakende på en gang. Disse to væremåtene er helt avhengige av hverandre hvis du skal sette grenser på en god måte.
Tenk gjennom situasjoner hvor du har klart å være tydelig og markert en grense på en god måte. Hva gjorde du riktig i den situasjonen? Når du har funnet svaret gjør du mer av det samme.
Gi deg selv tid til å kjenne etter hva som er dine grenser. Du trenger ikke alltid å gi et øyeblikkelig ja eller nei til ting du blir spurt om.
Når du setter grenser må du akseptere at andre er uenig med deg. Det å takle forskjellighet er en del av det å sette grenser. Du kan ikke alltid forvente at andre skal like det du sier eller være enig i dine beslutninger.