- Kan ferien brukes som oppsigelsestid?
Bedriften skal legge ned en avdeling og den frustrerte lederen må si opp ansatte. Dette blir imidlertid avgjort etter at ferien til de ansatte er avtalt. Hva sier loven om oppsigelsestid i ferien?
Hei!
Vår bedrift skal legge ned en avdeling og vi sier opp fire ansatte. De har alle en måneds oppsigelsestid, med unntak av en som har tre måneder. Drøftelser er holdt, og alle godtar oppsigelsene.
Vi har stengt ned virksomheten og tenkte derfor at vi kunne unngå å ha ansatte som går ledige ved å legge oppsigelsestiden til ferien de har avtalt, som er på tre uker for alle. Men to av de oppsagte mener at vi ikke kan legge oppsigelsestiden til ferien, siden den er ”vernet”. Stemmer virkelig dette?
Advokat Jens Kristian Johansen.
Spørsmålet er hvordan oppsigelsesfrister slår ut når den oppsagte skal ta ferie. Dette reguleres i ferielovens bestemmelser.
Vanskeligheter kan oppstå
Tiden for ferien til arbeidstakeren skal i følge ferieloven bestemmes to måneder før den begynner. Derfor blir det av og til vanskeligheter når beslutningen om å si opp arbeidstakere kommer etter at ferien er fastlagt. Mange kan tenke seg å gjøre som du ønsker, siden det sparer bedriften for lønnskostnader dersom ferie og oppsigelsestid løper samtidig. Men det er ikke alltid tillatt.
Hovedreglen – fristen løper ikke
Det er gitt ganske klare regler for hva en arbeidstaker skal gjøre i slike situasjoner. Hovedregelen er at oppsigelsestiden ikke løper mens det tas ferie. Dermed har dine ansatte rett. Det er også greit å minne om at man ikke på egen hånd kan endre ferietidspunktet med mindre det er strengt nødvendig, og mot å betale erstatning for ekstrakostnader det fører til.
Oppsigelse fra ansatt
Dersom en ansatt derimot sier opp sin stilling og har avtalt ferie i juli, og vedkommende har en måneds oppsigelsestid, kan arbeidsgiver ikke nekte vedkommende å ta oppsigelsestiden i hovedferieperioden (1.juli til 30. september).
Unntak ved lange frister
Det unntaket loven gir, er der oppsigelsestiden er tre måneder eller mer. Da er det mulig å la oppsigelsesfristen løpe i ferietiden. Du sier at det er en ansatt med tre måneders frist. Jeg antar at han dermed har jobbet over 10 år sammenhengende hos dere, og dermed har den ekstra oppsigelsestiden på tre måneder etter arbeidsmiljøloven § 15-3 annet ledd. Legg merke til at kravet er tre måneder eller mer, så han faller inn under unntaket, og oppsigelsesfristen løper i ferien.
Årsaken
Grunnen til dette er hensynet til arbeidstakeren. Han eller hun skal ha tid til å summe seg, vurdere om en er enig i sakligheten, og ha tid til å finne seg en ny jobb. Derfor er ferien ”vernet tid”. Men når oppsigelsesfristen blir lang, er ikke det samme hensynet der, siden ferien maksimalt er på fire uker, og en dag for de fleste og fem for de som er over seksti eller har tariffavtale.
Delt løsning
Dermed er løsningen for din bedrift at det ikke løper noen oppsigelsestid i ferien for tre av de fire arbeidstakerne, med mindre de frivillig avtaler dette med deg. For den fjerde arbeidstakeren er oppsigelsesfristen så lang at fristen løper i ferien.
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no
Relaterte artikler