YS’ likestillingspris for 2022 til Lise Klaveness
- Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, har i alle år vært en svært tydelig og kompetent stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, skeives rettigheter, menneskerettigheter og demokrati. Dette nådde sitt foreløpige høydepunkt da hun talte FIFA-kongressen midt i mot, sier Hans-Erik Skjæggerud, 1. nestleder i YS og juryleder for YS’ likestillingspris.
- Klaveness har vært en pådriver for likestilling innen fotballsporten i mange år. Hun har stått på for at jenter som spiller fotball skal ha samme muligheter og ressurser som gutter. YS’ likestillingspris for 2022 tildeles Lise Klaveness både som en anerkjennelse for alt hun har fått til frem til nå, og som en oppmuntring til å fortsette arbeidet med å styrke jentefotballen og øke likestilling og inkludering i verdens mest populære idrett, sier Skjæggerud.
Klaveness var den første kvinnen som jobbet som ekspertkommentator i fotball for NRK. Her kommenterte hun blant annet fotball-VM for menn i 2018. Samme år tok hun over som direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund.
Tidligere i år ble hun valgt som forbundets første kvinnelige president. Klaveness har dermed vært et viktig forbilde over tid, og i flere forskjellige posisjoner.
Under FIFA-kongressen formidlet Lise Klaveness tre krav: Det skal ikke være rom for arbeidsgivere som ikke sikrer frihet og trygge arbeidsvilkår for arbeidstakerne. Det skal ikke være rom for fotballedere som ikke kan være vertskap for kvinnenes mesterskap. Og det skal ikke være rom for arrangører som ikke kan garantere for tryggheten til skeive fotballfans.
- Fotballforbundet arbeider for å rekruttere flere kvinner som trenere og ledere. Samtidig ser vi at ansettelsen av ny landslagssjef for kvinner medførte diskusjoner rundt store lønnsforskjeller. Klaveness bidro til at kvinnenes landslagssjef fra nå av tjener det samme som presidenten, selv om det fortsatt er lang vei opp til det landslagssjefen for mennene tjener, påpeker han.
- YS’ likestillingspris er en stor anerkjennelse og ære. Ikke bare for meg, men for norsk fotball. Jeg opplever at norsk fotball har tatt viktige og nødvendige steg mot å gi jenter og kvinner like muligheter til å følge sine drømmer i fotballen, enten det er som spillere eller i andre roller. Og enda viktigere; jeg opplever at hele organisasjonen, altså klubbene rundt om i vårt langstrakte land, deler en felles ambisjon om at vi skal bli enda bedre på alle måleparametre. Det er ikke slik at Norges Fotballforbund kan styre markedskreftene, men vi kan ta aktive grep for å styrke innsatsen for å rekruttere flere kvinnelige spillere, trenere, ledere og dommere, sier Lise Klaveness.
- Det er gledelig å se at den kommersielle verdien, både for landslagsfotballen og toppfotballen på kvinnesiden, har økt og at flere og flere tradisjonelle herreklubber nå satser for fullt på kvinnesiden. Flere piler peker i riktig retning, men vi er langt fra i mål. Sammen med våre nordiske venner har vi søkt om å få arrangere EM for kvinner i 2025. Får vi tildelt mesterskapet, blir det en stor vitamininnsprøytning for hele organisasjon i arbeidet med å styrke pyramiden på kvinnesiden, fra de aller yngste og opp til flaggskipet vårt, mener presidenten i Norges Fotballforbund.
Statutter for YS’ likestillingspris
Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle. Med likestilling mener vi alle tiltak som virker til å rette opp skjevheter når det gjelder muligheter til samfunnsdeltakelse, utdanning, arbeid og faglig utvikling. Prisen kan gis til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner samt private eller offentlige virksomheter, og både innen- og utenlands. Prismottaker må ha gjort en fortjenestefull innsats innenfor ett eller flere av disse områdene. Det forutsettes at prismottaker har en helhetlig tilnærming til likestilling.
Tidligere prismottakere
- 1988: Professor Berit Ås
- 1989: Kvinnelandslaget i fotball
- 1990: Folkemusikeren Annbjørg Lien
- 1991: Forsker Else Skjønsberg
- 1993: Bjørnar Sellevold, næringssjef i Andøy kommune
- 1994: «Kvinnebanken» Nettverkskreditt i Lofoten
- 1995: Biskop Rosemarie Köhn
- 1996: Fatma Bhanji Jynge, prosjektdirektør i Forsvarets relokalisering Gardermoen
- 1997: Maria Anna Knothe, leder Center for the Advancement of Women, Warszawa
- 1998: Brit Fougner, tidligere kontorsjef i Likestillingsrådet m.m.
- 1999: Fakhra Salimi, leder for MiRA-senteret
- 2000: Mette Janson, journalist i NRK
- 2001: Kadra, aktivist i kampen mot kjønnslemlestelse
- 2002: Oslo kommune (som likestillingsbevisst arbeidsgiver)
- 2003: Eva Joly, spesialråd i Justisdepartementet
- 2004: Ingvill Merete Stedøy, faglig leder Nasjonalt senter for matematikk i opplæringen
- 2005: Skattedirektør Bjarne Hope
- 2006: Agenda X, senter for ungdom med etnisk minoritetsbakgrunn
- 2007: Liv Jessen, leder for Pro Sentret
- 2008: Ansgar Gabrielsen, tidl. statsråd
- 2009: Margreth Olin, filmskaper og forfatter2010: Marion Arntzen og Harald Sundby, drivere av Stensveen ressurssenter og Anette Sagen, skihopper
- 2011: Amal Aden, forfatter og foredragsholder
- 2012: Lars Ødegård, tidligere generalsekretær i Norges Handikapforbund
- 2013: Helga Aune, jurist med doktorgrad i likestillingsrett
- 2014: Den georgiske fagorganisasjonen GTUC (Georgian Trade Union
- Confederation) og dens kvinnekomité
- 2015: Elisabeth Grieg, næringslivsleder og samfunnsdebattant
- 2016: DNB (som likestillingsbevisst arbeidsgiver)
- 2017: Bård Stensli, politioverbetjent i PST
- 2018: Prosjekt "Likestilt arbeidsliv" ved prosjektteamet Helle Ingeborg Mellingen, Merethe Anette Ryen, Ingrid Michalsen og Bent Sigmund Olsen
- 2019: Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU)
- 2020: Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS)
- 2021: Big Enough Global
(YS/NTB Kommunikasjon)