
«Du må fratre lederstillingen!»
Du har fått nylig beskjed om at du som øverste leder av bedriften er oppsagt. Hvilke rettigheter har du?
Hei!

Jeg har nylig fått beskjed at jeg som leder er oppsagt. Jeg lurer på: Gjelder de samme bestemmelsene i arbeidsmiljøloven som for øvrige arbeidstakere? Hvem er eventuelt øverste leder i lovens forstand?
Advokat Jens Kristian Johansen.
Som øverste ansvarlig i en bedrift har du et særlig ansvar for oppnåelsen av bedriftens mål, og har også stor påvirkningskraft for virksomhetens drift i forhold til de øvrige arbeidstakerne. På denne bakgrunnen er det i arbeidsmiljøloven oppstilt enkelte særregler knyttet til oppsigelse av øverste leder.
Kravet til saklig grunn
Som utgangspunkt har øverste leder det samme oppsigelsesvern som vanlige arbeidstakere i henhold til arbeidsmiljøloven § 15-7, dvs. at det foreligger et vern mot usaklig oppsigelse. Med oppsigelsesvern menes her at oppsigelsen må være ”saklig begrunnet” i nærmere angitte forhold. I dette ligger det at oppsigelsen ikke kan bygge på usaklige hensyn, at arbeidsgiver må ha tilstrekkelig saklig grunn og at avgjørelsen bygger på et korrekt faktisk grunnlag.
I vurderingen av hva som er ”saklig grunn” ligger det et subjektivt element ettersom sakligheten i alle tilfeller må bygge på en konkret vurdering i hvert tilfelle.
Lovgiver har imidlertid ment at øverste leder i noe større grad kan identifiseres med virksomhetens objektive målsetninger, og hvorvidt disse er oppnådd. Dette følger blant annet av en ganske nylig dom fra Eidsivating Lagmannsrett, hvor retten aksepterte at en bedrift sa opp daglig leder på grunn av svake økonomiske resultater og manglende tillit til at lederen kunne endre dette.
Det skal derfor noe mindre til for at oppsigelsen av øverste leder ikke anses ”saklig“. Øverste leder nyter med andre ord et noe svakere oppsigelsesvern enn de øvrige ansatte.
Forhåndsavtale om etterlønn ved fratreden
En annen grunnleggende forskjell fra utgangspunktet om oppsigelse av arbeidstakere i arbeidsmiljøloven § 15-7 er dersom det foreligger forhåndsavtale om etterlønn ved fratreden.
For øverste leder gjelder for det første at tvister i forbindelse med oppsigelse kan avgjøres ved voldgift. Slik alternativ tvisteløsning er ikke tillatt ved tvist om oppsigelse av øvrige arbeidstakere, og er begrunnet med at oppsigelse av øverste leder kan bli særlig omfattende både tidsmessig og økonomisk.
En slik klausul kan imidlertid bli erkjent ugyldig dersom den anses for økonomisk byrdefull for øverste leder.
For det annet – og kanskje viktigst – gjelder at øverste leders i avtalen om etterlønn kan fraskrive seg sitt oppsigelsesvern.
Dette innebærer eksempelvis at øverste leder ikke har oppsigelsestid, og således kan bli pålagt å gå på dagen. Bakgrunnen for dette er at virksomheten ofte vil være avhengig av at den øverste leder nyter både de ansattes, styrets og forretningsforbindelsenes nødvendige tillit, og således kan ha behov for å kvitte seg med øverste leder selv om saklig grunn iht. § 15-7 ikke foreligger.
Øverste leder vil på sin side umiddelbart ha krav på etterlønnen dersom han/hun blir avsatt.
Hvem er definert som ”øverste leder”?
Svaret på dette finnes i forarbeidene til arbeidsmiljøloven og i rettspraksis. Utgangspunktet er at en bedrift bare kan ha én øverst leder. Det kan imidlertid tenkes at to eller flere ledere deler på det ansvaret som vanligvis knytter seg til en person.
Dersom virksomheten kan identifiseres som juridisk subjekt vil det sjelden by på problemer å identifisere øverste leder. I enkelte tilfeller vil imidlertid en flat eller annen særegen organisasjonsstruktur kunne tilsi en annen løsning.
Dette beror på en tolkning av stillingens reelle innhold. Stillingens tittel er i så henseende ikke avgjørende (eks. ”daglig leder”, osv.). Navnet på stillingen vil imidlertid være av relevans sammen med karakteristikken til den aktuelle virksomheten.
Det mest fremtredende vurderingstemaet er lederens grad av ansvar, sett i forhold til størrelsen, organiseringen og ansvarsforholdet i den aktuelle bedriften. Dersom vedkommende har et lederansvar for en selvstendig virksomhet, samt et budsjett- og resultatansvar taler dette sterkt for at denne må identifiseres som ”øverste leder”.
I en dom fra Høyesterett ble eksempelvis alle fem partnerne i et aksjeselskap anses som øverste leder, uten at det synes som en la spesiell vekt på selskapets størrelse.
Har du spørsmål til vår spalte Ukens dilemma? Send en e-post til karine@askmedia.no eller jejo@grette.no. Dersom advokaten svarer på ditt spørsmål vil svaret bli publisert her.
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no
-----------------------------------------------------------
Har du leder- eller personalansvar?
Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.
Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:
" - Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"