Mor og barn på jobb 1

Foreldrepermisjon og jobbing

Dersom en ansatt går med på å jobbe deltid i deler av permisjonstiden, hvordan vil det påvirke permisjonspengene?

Publisert

Hei!Jeg jobber som avdelingsleder i en relativt stor bedrift, men skal snart ut i foreldrepermisjon. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å ha 100 prosent permisjon i ett år, men fordi vi er mange som skal ut i permisjon samtidig, har arbeidsgiver nå forespurt meg om jeg etter en periode kunne være åpen for å fortsette å jobbe en dag eller tre halve dager i uken mot å få utvidet permisjonstiden.

Jeg er i utgangspunktet positiv til en slik løsning, men er usikker på hvilke følger dette vil få for permisjonspengene og eventuelle andre konsekvenser det måtte ha. Hvilke regler gjelder for svangerskapspermisjon og hva burde jeg tenke på i denne situasjonen?

Arbeidstakers rettigheter og krav under og etter svangerskapet er regulert i arbeidsmiljøloven kapittel 12. Det kan være viktig å merke seg at arbeidstakere som skal ut i svangerskap- eller fødselspermisjon, plikter å informere arbeidsgiver om dette snarest mulig.

Rettigheter før fødselen Gravide arbeidstakere har krav på fri med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll og ultralyd. Vilkåret er imidlertid at undersøkelsen ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden.Videre har arbeidstakeren rett til permisjon i inntil tolv uker under svangerskapet.

Dette innebærer at den gravide har rett til fri, men ikke lønn. Inntektstapet vil imidlertid i noen tifeller kunne dekkes av fødselspenger. Det kan imidlertid nevnes at permisjonstide under svangerskapet ofte vil bli trukket fra fødselspermisjonen. De nærmere reglene for fødselspenger blir behandlet nedenfor.

Rettigheter etter fødselenDe første seks ukene etter fødselen har moren plikt til å gå ut i fødselspermisjon. Dette innebærer følgelig at du ikke kan gjenoppta arbeidet – helt eller delvis - før tidligst syv uker etter fødselen, med mindre du får legeattest på at det er bedre for deg å komme raskt i arbeid enn å være hjemme.

I de to første ukene etter fødselen har far, eller annen som mor utpeker dersom foreldrene ikke bor sammen, rett til to uker omsorgspermisjon. Vedkommende (eller far) har ikke krav på lønn i denne perioden.Etter seks uker kan foreldrene sammen bli enige om hvem som skal fortsette permisjonen. Foreldre som bor sammen har rett til totalt 12 måneders foreldrepermisjon ved barnets fødsel og første leveår.

Permisjonen gjelder for begge foreldrene samlet og inkluderer også morens svangerskapspermisjon.

Dersom arbeidstaker og arbeidsgiver ønsker det– som i ditt tilfelle – kan man ta ut delvis fødselspermisjon i inntil tre år. Dersom du jobber en dag i uken vil du for eksempel kunne jobbe annenhver uke to og tre dager (50 prosent stilling) i stønadsperioden og følgelig ha krav på fødselspenger i underkant av to år.

I tillegg til foreldrepermisjon etter har hver av foreldrene rett til ytterligere 12 måneders utvidet foreldrepermisjon. Permisjonen må tas ut i umiddelbar forlengelse av den ordinære foreldrepermisjonen, og gjelder ikke for arbeidstakere som har valgt delvis permisjon.

FødselspengerUnder fødselspermisjonen har foreldrene ikke krav på lønn, med fødselspenger fra folketrygden. For å ha rett til fødselspenger må barnets mor ha vært i inntektsgivende arbeid i minst seks av de siste ti månedene før stønadsperioden. Tilsvarende må også barnefaren ha vært i inntektsgivende arbeid i minst seks av de siste ti månedene før hans permisjonsperiode begynner.

Fødselspengeperioden er 42 uker med full fødselspengesats. Foreldrene kan i tillegg ta ut ferie som normalt og følgelig motta feriepenger for denne perioden (ofte fem uker). Ved 80 prosent av full sats er permisjonstiden 52 uker. Fødselspengene ytes fra det tidspunkt moren slutter å arbeide, tidligst tolv uker før fødselen og senest tre uker før fødselen.

Fire uker av stønadsperioden er forbeholdt far, den såkalte ”fedrekvoten”. I utgangspunktet vil fedrekvoten falle bort dersom far ikke benytter den.

Dette innebærer følgelig at morens stønadsperiode blir avkortet med fire uker. I visse særskilte tilfeller kan manglende uttak av fedrekvoten ikke føre til avkortning i morens stønadsperiode, eksempelvis der faren har arbeidet i mindre enn seks måneder før han må ta ut permisjon, at han er i et langvarig utenlandsopphold i regi av arbeidet som gjør det vanskelig å komme hjem på permisjon eller dersom uforutsette hendinger inntreffer i helt spesielle tilfeller. Generelt skal det mye til for at mor skal få overta fars fedrekvote.

Beregningsgrunnlaget for foreldrepenger er det samme som for sykepenger, og beregnes særskilt for hver av foreldrene. Foreldrepenger ytes inntil seks ganger grunnbeløpet som pr. juni 2012 utgjør kr 493.000.

En del arbeidstakere har imidlertid arbeidskontrakter eller tariffavtaler som sikrer dem full lønn også under fødselspermisjon, og disse vil da motta normal lønn også over dette beløpet. Har du spørsmål til vår nye spalte Ukens dilemma?Send en e-post til karine@askmedia.no eller jejo@grette.no.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS