Alkohol på jobb

Hva gjør vi med ansatte som kjører i fylla?

En bedrift mistenker at en ansatt kjører i fylla med firmabilen. Hvordan skal de forholde seg til dette, og hva sier loven i forhold til hva de har lov å gjøre?

Publisert

Hei!

En av våre ansatte har hatt firmabil i mange år, og det har gått bra. For ikke lenge siden ble han tatt for fyllekjøring. Vi har mistanke om at dette kan ha skjedd flere ganger tidligere.

Hvordan skal vi håndtere denne situasjonen. Kan vi bare ta fra han bilen, til tross for at han sier at det ikke har skjedd flere ganger, og at det ikke vil gjenta seg? Og hvem sitter med ansvaret dersom han i verste fall skulle kjøre ned noen i beruset tilstand?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Fyllekjøring er et straffbart forhold. Det er alvorlig, og bør reageres på.

Straff er mellom staten og enkeltpersonen

Det er ganske klart at ansvaret for dette ligger på arbeidstakeren. Han har ikke noe mindre ansvar for å oppfylle lovens krav til edruskap, fartsgrenser eller ansvar fordi han bruker firmabil.

Selve straffesaken – fengsel eller bot litt avhengig av hvor beruset han var, er et forhold mellom politiet og arbeidstakeren. Så ingen i bedriften må i fengsel for at han har kjørt i fylla.

Erstatning

Hovedregelen er bilførere selv er ansvarlig for skader kjøringen påfører andre. Det er blant annet derfor det er tegnet ansvarsforsikringer. Da har den skadelidte en enkel måte å få erstatning på.

I en del tilfeller kan også arbeidsgiver bli ansvarlig. Det skyldes det såkalte arbeidsgiveransvaret. Det betyr i korte trekk at dersom en ansatt i bedriften din skader noen andre, eller deres eiendom, kan den som ble skadet kreve at bedriften dekker erstatningen.

Eksempler på dette er når bilmekanikeren slår i stykker speilet på bilen eller hjemmesykepleieren robber pensjonisten han pleier. Da må henholdsvis bilverksetedet og kommunen dekke tapet. Men dersom han kjører på privattiden, er det klart ikke firmaets ansvar – på fritiden er han ikke i arbeid. Og det er et vilkår at det skjer i tjenesten.

Kreve trekk

Dersom bedriften likevel skal bli erstatningsansvarlig (bilen kjører på noen mens han kjører mellom to oppdrag i arbeidstiden), kan dere ofte kreve at den ansvarlige arbeidstakeren dekker dette.

Det kalles regress, og det kan tas av lønnen. Det åpner arbeidsmiljøloven for. Men det kreves at det enten er en dom som sier at han må betale til arbeidstakeren, eller at arbeidstakeren i avtale vedgår at han er ansvarlig. Det er det siste som er vanligst.

Si opp på grunn av manglende førerkort

En ting jeg ser i denne saken er den ansatte har mistet lappen. Da er det antagelig vanskelig for han å komme seg på jobb. Her er det forholdsvis greit: det er den ansattes eget ansvar å komme seg på jobb innen arbeidsdagens begynnelse.

Dersom det går kollektivtransport, er det dette som må brukes. Er han avhengig av bil, er det egentlig grunn til å vurdere om du må si opp den ansatte, dersom det ikke finnes annet ledig arbeid han kan ha i mellomtiden.

Tiltak

Det du videre bør gjøre, er å gjøre det klart for de ansatte at de ikke skal kjøre i fylla med firmabilen – og helst ikke med sine egne biler.

Det kan tas opp med de tillitsvalgte. Sørg også å få inn i arbeidsavtalen eller firmaets reglement at det er et avtalebrudd, og at både firmabil og arbeidsforholdet kan ryke dersom slikt skjer.

Du kan også minne de ansatte om at de har plikt til å melde fra om slike alvorlige sikkerhetsbrudd til sjefen.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS