Pc-bruker 1

Hvilke forpliktelser gjelder i oppsigelsestiden?

UKENS DILEMMA: En bedrift skal nedbemanne og må si opp en medarbeider. Nå lurer de på hvilke forpliktelser bedriften har i oppsigelsestiden.

Publisert

Hei!

Vi skal nedbemanne og må si opp en arbeidstaker. Hva sier regelverket om hvilke forpliktelser har vi i oppsigelsestiden?

Jens Kristian Johansen i Grette.

Oppsigelsestid skal reguleres i arbeidsavtalen til den enkelte ansatte. Dersom arbeidsavtalen ikke sier noe om oppsigelsestid eller hvis oppsigelsestiden regulert i arbeidsavtalen er kortere enn arbeidsmiljølovens bestemmelser om oppsigelsesfrist, er det fristene i loven som gjelder.

Forpliktelser i oppsigelsestiden

Utgangspunktet er at de samme rettigheter og plikter man hadde under arbeidsforholdet også består i oppsigelsestiden. Det betyr at arbeidsgiver er forpliktet til å yte lønn og feriegodtgjørelse, eventuelt lønn under sykdom og andre sosiale rettigheter som pensjon og forsikring i oppsigelsestiden.

På samme måte er arbeidstaker forpliktet til å oppfylle sin del av forpliktelsen etter arbeidsavtalen, det vil si utføre sitt arbeid som vanlig. Har partene blitt enige om en redusert oppsigelsesfrist, etter at oppsigelsen er gitt, opphører ansettelsesforholdet og begge parters forpliktelser når denne frist er utløpt.

Arbeid i oppsigelsestiden

Arbeidstakeren skal i oppsigelsestiden utføre de arbeidsoppgaver vedkommende tidligere har utført. Det betyr at arbeidsgiver i utgangspunktet ikke har rett til å omplassere arbeidstakeren og sette arbeidstakeren til å utføre andre arbeidsoppgaver som har et annet grunnpreg eller er av en annen art enn det stillingen tidligere innebar før oppsigelsen. Arbeidstaker har i utgangspunktet heller ingen ubetinget rett til å suspendere arbeidstaker med lønn i oppsigelsestiden.

Lengden på oppsigelsestiden

I arbeidsavtalen skal det være nedfelt hvilken oppsigelsestid som gjelder. Den kan imidlertid ikke være kortere enn den som loven angir. Loven operer med lenger oppsigelsestid dersom arbeidstaker har vært ansatt i over 5 år og over 10 år, samt at alder teller.

Oppsigelsestiden er i utgangpunktet 1 måned og øker til 2 måneder dersom den ansatte har over 5 års ansiennitet. Den øker til 3 måneder hvis den ansatte har over 10 års ansiennitet. Hvis den ansatte har over 10 års ansiennitet og i tillegg er over 50 år er oppsigelsestiden minst 4 måneder, 5 måneder hvor den ansatte er over 55 år og 6 måneder hvor den ansatte er over 60 år.

Minnelig løsning

Dersom det er vanskelig for arbeidsgiver at en ansatt utfører sine vanlige arbeidsoppgaver i oppsigelsestiden anbefales det at man prøver å komme frem til en minnelig løsning med arbeidstaker der arbeidstaker settes til andre oppgaver, fritas for arbeidsplikt, eller fratrer før oppsigelsestidens utløp.

Rett til å stå i stillingen

Dersom det er en tvist om oppsigelsens saklighet, har arbeidstaker rett til å kreve å stå i stillingen også utover oppsigelsestiden og inntil rettskraftig dom foreligger. I denne tiden gjelder de samme plikter og rettigheter som i oppsigelsestiden.