Pass

Hvilke regler gjelder for ansettelse av utenlandske arbeidere?

En virksomhet vil ansette personer som er utenlandske statsborgere. Nå lurer de på hvilke regler som gjelder ved slike ansettelser.

Publisert

Hei!

Vi ønsker å ansette en utenlandsk arbeidstaker. Må arbeidstaker ha arbeidstillatelse? Vil vi som arbeidsgiver kunne bli ansvarlig for slik tillatelse?

Arbeidstillatelse

Jens Kristian Johansen.

Hovedregelen er at alle utlendinger som skal utføre arbeid i Norge, trenger oppholdstillatelse for arbeid. Dette følger av utlendingslovens kapittel 2. Det er imidlertid gjort visse unntak fra dette;

Statsborgere fra de nordiske landene kan fritt arbeide for norsk og utenlandsk arbeidsgiver i Norge uten tidsbegrensning, jf. lovens § 5.

Statsborgere av EU/ EØS og EFTA-land kan fritt arbeide for norsk og utenlandsk arbeidsgiver i Norge inntil 3 måneder, jf. lovens § 111. Utover tre måneder må arbeidstaker registrere seg elektronisk, og få et registreringsbevis.

Ved registreringen må det dokumenteres at søkeren er arbeidstaker, legges ved gyldig identitetskort eller pass, samt ansettelsesbevis eller arbeidskontrakt. Registreringsbeviset utstedes hos nærmeste politikontor eller ved et Servicesenter for utenlandske arbeidstakere.

Arbeidstakere fra land utenfor EU/EØS, såkalt tredjelandsborgere, må ha oppholds- og arbeidstillatelse i Norge. Det gjelder særskilte krav for å få slik arbeidstillatelse. Arbeidstillatelse som fagarbeider er det vanligste. Dersom arbeidsgiver er et vikarbyrå og ikke et produksjonsselskap, stilles det strengere regler for innvilgelse av oppholdstillatelse til arbeid, jf. Utlendingsdirektoratets rundskriv.

Arbeidstaker må i slike tilfeller, som hovedregel ha fått tilbud om minst ett konkret oppdrag. Unntak fra dette kan gjøres hvis vedkommende kan forsørge seg selv, eller har en sykeforsikring som dekker alle risiki under oppholdet.

Vær oppmerksom på at selv om arbeidstaker har skattekort, behøver ikke dette bety at vedkommende har oppholdstillatelse for arbeid i Norge. Hvorvidt arbeidstaker faktisk har tilstrekkelig arbeidstillatelse må derfor sjekkes av arbeidsgiver ved å ringe til UDIs Arbeidsgiverservice.

Konsekvenser av at arbeidstillatelse mangler

Det er Arbeidstilsynet som fører tilsyn med at arbeidstillatelsen er i orden. Ved mistanke om mangel på arbeidstillatelse, skal Utlendingsmyndigheten varsles. Arbeidsgiver og/eller arbeidstaker må altså kunne dokumentere arbeidstillatelsen.

Mangel på arbeidstillatelse får konsekvenser både for arbeidstaker og arbeidsgiver. For arbeidstaker kan mangel på oppholdstillatelse føre til utvisning.

For arbeidsgiver vil utvisning føre til at arbeidstakeren ikke kan fortsette i jobben, og de konsekvenser dette medfører for den enkelte arbeidsgiver. Mangel på arbeidstillatelse fører også til politianmeldelse for både arbeidsgiver og arbeidstaker, jf. lovens § 108 og Utlendingsdirektoratets rundskriv. Oppdages det at det mangler arbeidstillatelse, vil forholdet altså bli politianmeldt av UDI, og arbeidsgiver kan bli ansvarlig.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!

Powered by Labrador CMS