Hvor lange pauser har ansatte krav på?

Medarbeiderne har krav på pause i løpet av arbeidstiden. Men hva sier loven om hvor mange og lange pauser de ansatte har krav på?

Publisert

Hei!

Noen av våre medarbeidere har begynt å klage på at de har for korte pauser i forhold til det de har krav på og at de har krav på betaling for lunsjpauser. Vi lurer derfor på hvilke lovregler som egentlig gjelder for arbeidstakernes pauser.

Jens Kristian Johansen i Grette.

Lengden på pause

Reglene om pauser er regulert i arbeidsmiljøloven § 10-9. Utgangspunktet er at ved arbeidsdag på minst 8 timer, har arbeidstaker rett på minst ½ times pause til sammen. Ved arbeidsdager som overstiger 5 ½ time skal arbeidstaker ha minst en pause til sammen, men lengden på pausen er ikke lovregulert.

Selv om ikke pausenes lengde er lovregulert, har Direktoratet for Arbeidstilsynet antatt at det bør legges vekt på arbeidsfysiologiske hensyn, og at spisepausen ikke bør være kortere enn 20 minutter.

Pausen regnes i utgangspunktet ikke med i arbeidstiden, og er dermed i utgangspunktet ikke lønnet.

Vilkårene for betalt pause

Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-9 at dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Dette er en følge av at arbeidstaker da regnes for å være til arbeidsgivers disposisjon. Konsekvensen av at pausen regnes som arbeidstid, er at det skal utbetales lønn.

Hva som menes med tilfredsstillende pauserom følger av arbeidsplassforskriften. I forskriften § 3-5 presiseres det blant annet at virksomheten må ha et spiserom eller tilgang til tilfredsstillende lokaler utenfor virksomheten.

Spiserommet må være stort nok til at det gir tilfredsstillende plass til det største antall arbeidstakere som skal spise samtidig. Videre skal det være innredet på en hensiktsmessig måte og om nødvendig slik at man kan tilberede måltider der.

Har ikke arbeidsplassen de fasiliteter som er nevnt over, eller tilfredsstillende lokaler utenfor arbeidsplassen, vil pausen regnes som en del av arbeidstiden og arbeidstakerne har følgelig krav på betalt pause. Videre skal gravide og ammende ha mulighet til å legge seg ned og hvile under egnede forhold, dette følger av forskriftens § 3-3.

Dersom arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiveren for å utføre arbeidsoppgaver i henhold til arbeidsavtalen under pausen, regnes dette som arbeidstid og arbeidstaker skal derfor lønnes, dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-1.

Her må det trekkes en grense for hva som regnes for å inn under vilkåret om å stå til disposisjon for arbeidsgiveren. Å ha med seg jobbtelefon i pausen har Direktoratet for arbeidstilsynet ansett som ikke å tilfredsstille kravet til om å stå til arbeidsgivers disposisjon.

Pause ved overtidsarbeid

I de tilfeller der arbeidstaker arbeider mer enn to timer etter at den alminnelige arbeidstiden er avviklet, skal vedkommende gis en pause på minst en halv time. Denne kommer i tillegg til den pausen arbeidstaker har krav på under den alminnelige arbeidstiden.

Pausen ved overtidsarbeid fraviker fra pausen under alminnelig arbeidstid, da denne pausen anses som en del av arbeidstiden. Arbeidstakeren har derfor rett på lønnet pause etter to timers overtidsarbeid.

Det minnes også om at arbeidsmiljøloven er ufravikelig, det vil si at loven ikke kan fravikes ved avtale til ugunst for arbeidstaker med mindre særskilt er bestemt. Derfor er utgangspunktet at arbeidsgiver ikke kan avtale dårligere vilkår vedrørende pauser for arbeidstaker enn det som fremgår av arbeidsmiljøloven.