julegave.jpg

Hvor mye ekstra kan de ansatte jobbe?

Sommeren er høysesong for mange bedrifter og en del ansatte bruker muligheten til å jobbe mer, slik at de kan tjene noen ekstra kroner. Men hva sier loven om ekstra lange arbeidsdager?

Publisert

Hei!

Vi er en bedrift som har flere ansatte som ønsker å jobbe mye denne sommeren. Vi vet at det er strenge regler for hvor mye arbeidstid vi kan pålegge. Men gjelder disse reglene når de ansatte selv vil jobbe mye?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Reglene om arbeidstid i arbeidsmiljøloven er strenge. Det er satt maksimumsgrenser på hvor lang arbeidstiden og overtid kan være, og hvordan overtid skal avlønnes. Vanlig avtalt arbeidstid etter tariffavtaler er 7,5 timer, for andre 8 timer pr. dag. Reglene om maksgrensene er:

• Arbeidstid skal ikke være på mer enn 9 timer per dag og 40 timer per uke.

• Overtid skal ikke være mer enn 10 timer per uke, 25 per fire uker og 200 på et år.

Kan spare penger

Det er viktig å skille mellom arbeidstid og overtid. Arbeidstid lønnes som vanlig arbeid, mens overtid må lønnes med minst 40 prosent mer. Dersom du kan utvide grensene for arbeidstid, sparer du dermed penger.

Streng regel

Siden disse grensene er satt i loven, er det ikke mulig å fravike de til ugunst for arbeidstakerne. Så selv om arbeidstakerne sier at de vil jobbe mer, får de ikke lov. Tanken her er at arbeidstakerne ikke skal presses til å arbeide mer enn de vanlige grensene i loven.

Dermed kan den som lar arbeidstakerne sine jobbe mye, risikere å få problemer om myndighetene foretar kontroll. Spørsmålet blir da; hva kan en bedrift med arbeidsvillige ansatte og behov for overtid gjøre? Her er det faktisk flere muligheter.

Gjennomsnittsberegning

For det første er det mulig å avtale med arbeidstakeren at arbeidstiden skal gjennomsnittsberegnes. Det betyr at dere ser på arbeidstiden over en periode, for eksempel ett år, og ser om gjennomsnittet oppfyller lovens krav. Jobber en person mye på våren, kan sommeren brukes til å ”roe ned”. Men det er også her grenser for hvor lange enkeltdager og uker er; dagen må ikke være over 9 timer, men den ukentlige arbeidstiden kan være hele 48 timer.

Avtale med fagforeningen

En annen mulighet er å lage en avtale med de tillitsvalgte om slik gjennomsnittsberegning. Men da krever loven at bedriften er bundet av en tariffavtale. Tanken her er at i virksomheter med tariffavtale og tillitsvalgte, kan myndighetene stole på at de tillitsvalgte vil passe på at alt går riktig for seg. Men her må man passe på at fagforeningen er en reell forening. Her slår myndighetene ned på arbeidsgivere som bryter loven. Dersom en får til en slik avtale skal rammene holdes, men man tillater på visse vilkår at det i enkelte uker kan arbeides inntil 54 timer per uke.

Søke Arbeidstilsynet

En tredje mulighet er å søke Arbeidstilsynet om lov til å gjennomsnittsberegne arbeidstiden. Her gjelder det bare maksimalt for et halvt år, men til gjengjeld kan daglig arbeidstid komme helt opp i 13 timer i døgnet og 48 timer i uka. Arbeidstilsynet krever en del dokumentasjon på behovet, og at forholdet er drøftet med de tillitsvalgte på bedriften din.

Særskilt belastende arbeid

Dersom det er skiftarbeid, det vil si arbeid som vanligvis drives på natten, på søndager, helligdager eller døgnkontinuerlig skift/turnusarbeid, gjelder noen særregler som stort sett reduserer maksimumsgrensen for den totale arbeidstiden. Men også disse gruppene kan ha gjennomsnittsbergning.

Som du ser, er det altså mulig å få til fleksible løsninger dersom de ansatte vil jobbe mye. I enkelte tilfeller kan du få til nesten 14 timer mer per uke. Kombinerer dere disse reglene med en arbeidstidsordning, for eksempel med varierende skift, kan dere altså få til ganske mye.

Har du spørsmål til vår spalte Ukens dilemma?Send en e-post til karine@askmedia.no.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

Powered by Labrador CMS