Sovende mann cb856523

Hvordan sier vi opp en person i prøvetid?

Etter fire måneder i prøvetid ser du at den nyansatte ikke presterer som forventet. Hvordan kan du avslutte arbeidsforholdet på en skikkelig måte?

Publisert

Hei!

Vi har ansatt en arbeidstaker som har 6 måneder prøvetid. Nå etter 4 måneder er vi ikke spesielt fornøyde med arbeidet han utfører, kan vi avslutte arbeidsforholdet? Er det i så fall krav til hvordan vi skal gå frem?

Advokat Jens Kristian Johansen.

Formålet med adgangen til å avtale prøvetid i starten av et arbeidsforhold er at arbeidsgiver i en tidsbegrenset periode skal kunne prøve om arbeidstakeren er egnethet til stillingen. Arbeidsgiver er i prøvetiden gitt en noe utvidet adgang til å si opp arbeidstakeren i denne perioden. Dersom arbeidsforholdet ikke avsluttes i prøvetiden, løper arbeidsforholdet automatisk videre når prøvetiden er over.

Oppsigelsen må begrunnes i saklighetskrav

Etter arbeidsmiljøloven § 15-6 kan en arbeidstaker i prøvetiden sies opp på grunn av manglende tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Dersom det viser seg at arbeidstaker ikke mestrer arbeidsoppgavene vedkommende er ansatt for å gjøre, kan han altså sies opp i prøvetiden.

Arbeidsgiver kan imidlertid ikke forvente en ”idealytelse” fra arbeidstaker i prøvetiden. Det må kunne kreves at arbeidstaker ligger på et gjennomsnittlig nivå, tatt i betraktning vedkommendes utdanning, erfaring og lignende. Arbeidsgiver plikter imidlertid å gi nødvendig opplæring slik at arbeidstaker skal få en tilfredsstillende mulighet til å prøve seg i stillingen. Er arbeidstaker ikke gitt en slik mulighet, vil en oppsigelse sjelden være gyldig.

Oppsigelse i prøvetiden må som andre oppsigelser være saklig begrunnet. Dette innebærer at arbeidsgiver må ha en konkret og saklig begrunnelse for oppsigelsen.

Det skal imidlertid nevnes at en oppsigelse på grunn av svake arbeidsprestasjoner normalt er lettere å nå frem med i prøvetid enn etter. Høyesterett har uttalt at terskelen for oppsigelse i prøvetiden er lavere enn den som gjelder etter at arbeidstakeren er fast ansatt (Rt. 2003 s. 1071).

Prøvetiden skal være reell

Prøvetiden skal være reell. I dette ligger ikke bare at arbeidsgiver plikter å gi opplæring, men også at arbeidstaker skal gis tilstrekkelig tid. Arbeidsgiver bør gi arbeidstakeren tilbakemeldinger om eventuelle feil, slik at arbeidstakeren har mulighet til å forbedre seg før han blir møtt med en oppsigelse.

Saksbehandlingsreglene må følges

De alminnelige saksbehandlingskravene som gjelder ved oppsigelse gjelder tilsvarende ved oppsigelse i prøvetiden. Dette innebærer blant annet at det stilles krav om gjennomføring av drøftelsesmøte før oppsigelse i henhold til aml. § 15-1, og oppsigelsen må oppfylle formkravene i § 15-4.

Oppsigelsesfristen er for øvrig noe kortere i prøvetid enn ellers. Aml. § 15-3 fastsetter at oppsigelsestiden er 14 dager og at den løper fra den dagen oppsigelsen kommer frem til arbeidstakeren.

Avslutningsvis bemerkes at reglene om oppsigelse i prøvetid kun kommer til anvendelse dersom oppsigelsen gisførprøvetiden er avsluttet. Hvis arbeidsgiver kommer med oppsigelsen etter at prøvetiden er avsluttet må arbeidsgiver følge de vanlige reglene for oppsigelse, og disse gir arbeidstaker et noe sterkere vern.

Dere kan altså gå til oppsigelse dersom denne er saklig begrunnet og dere har oppfylt opplæringsplikten, og oppsigelsen må følge lovens formkrav.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!