
Kan ansatte kreve erstatning for oppsigelse?
En bedrift har sagt opp en person og det viser seg at begrunnelsen for oppsigelsen er i tynneste laget. Spørsmålet er om den oppsagte kan kreve erstatning?
Hei!
Vi har i vår bedrift sagt opp en ansatt som følge av illojal opptreden. Det viser seg nå at begrunnelsen for oppsigelsen kanskje ikke er tilstrekkelig. Vårt spørsmål er da om denne arbeidstakeren kan kreve erstatning fra oss. Jeg lurer også på om det er noen mulighet for å hindre at arbeidsforholdet fortsetter, siden det nå er blitt et ganske dårlig forhold mellom oss og den aktuelle arbeidstakeren.
Arbeidstakers krav på erstatning
Jens Kristian Johansen i Grette.

Det følger av arbeidsmiljøloven § 15-12 at dersom oppsigelsen er i strid med vernet mot usaklig oppsigelse så skal oppsigelsen kjennes ugyldig. Arbeidstaker kan kreve erstatning dersom oppsigelsen er usaklig i lovens forstand. Dette er et objektivt ansvar og det kreves dermed ikke at det kan påvises noen skyld for å tilkjenne arbeidstaker erstatning.
Beløpet på erstatningen fastsettes til det beløp som finnes rimelig under hensyn til det økonomiske tap, arbeidsgiverens og arbeidstakerens forhold og omstendighetene for øvrig. Når det skal avgjøres hva som er rimelig erstatning for usaklig oppsigelse, er det slik at arbeidstakerens lønnskrav i utgangspunktet skal dekkes fullt ut.
Muligheter for å avslutte arbeidsforholdet
Hovedregelen er at arbeidstaker får fortsette i stillingen ved usaklig oppsigelse.
Hvis det tas ut søksmål kan retten i særlige tilfeller etter påstand fra arbeidsgiver, bestemme at arbeidsforholdet skal opphøre dersom den etter avveining av partenes interesser finner at det vil være åpenbart urimelig at arbeidsforholdet fortsetter.
Dette er imidlertid en snever unntaksregel og det skal veldig mye til før den kommer til anvendelse. Det er for eksempel ikke nok at oppsigelsestvisten har medført et dårlig forhold mellom forhold mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.
Under den omstendighet at arbeidstakeren ikke har stått i stillingen mens oppsigelsessaken har pågått, og en annen person står i denne stillingen når spørsmålet skal avgjøres, kan det tenkes tilfeller der unntaksregelen blir benyttet. Det er likevel fortsatt slik at avveiingen mellom partenes interesser må godtgjøre at det vil være en svært uheldig løsning at arbeidstakeren fortsetter i stillingen. Dersom oppsigelsen viser seg å være usaklig vil arbeidstakeren som den helt klare hovedregel ha rett til å fortsette i stillingen.
Vernet mot usaklig oppsigelse
Enhver oppsigelse må være i samsvar med reglene i arbeidsmiljøloven for å være lovlig. Loven er ufravikelig til gunst for arbeidstaker, dette vil si at i de tilfeller arbeidsgiver ikke har fulgt lovens prosedyrer for oppsigelse og avskjed kan arbeidstakeren kreve erstatning fra arbeidsgiveren.
Det er arbeidsmiljølovens § 15-7 som regulerer adgangen til oppsigelse, og arbeidstakeren kan etter denne bestemmelsen ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller forhold. Før oppsigelse kan skje må arbeidsgiver innkalle arbeidstaker og dennes tillitsvalgte til drøftelsesmøte hvor spørsmålet om oppsigelse diskuteres. Endelig oppsigelse skal skje skriftlig og leveres til arbeidstakeren personlig eller gjennom rekommandert brev, oppsigelsen må tilfredsstille innholdskravene som er stilt opp i arbeidsmiljøloven § 15-4. Å sikre trygge ansettelsesforhold er et av hovedformålene bak arbeidsmiljøloven. Når en arbeidsgiver vurderer oppsigelse av arbeidstaker er det derfor viktig at man gjennomgår arbeidsmiljølovens kapittel 15 og ikke tar forhastede beslutninger.