
Kan ansatte nekte oppfølgingssamtale?
UKENS DILEMMA: En bedriftsleder har innkalt en arbeidstaker til oppfølgingssamtale på grunn av sykefravær. Den ansatte nekter å komme fordi han ikke klarer å kommunisere med sjefen. Kan den ansatte nekte i slike tilfeller?
Hei!
Vi har innkalt en arbeidstaker til en første oppfølgingssamtale i forbindelse med hans sykefravær. Han nekter imidlertid å komme fordi han har et anstrengt forhold til den personen hos oss som skal avholde møtet. Kan arbeidstaker nekte å komme på oppfølgingssamtale med den begrunnelsen? Har han ikke en medvirkningsplikt?
Arbeidstakers medvirkningsplikt
Advokat Jens Kristian Johansen.

Som du skriver har arbeidstaker har en generell medvirkningsplikt ved sykdom. Dette følger av både folketrygdloven og av arbeidsmiljøloven.
En arbeidstaker har etter arbeidsmiljøloven § 2-3 plikt til å medvirke ved utarbeiding og gjennomføring av oppfølgingsplaner ved helt eller delvis fravær fra arbeid på grunn av sykdom.
Etter folketrygdloven § 8-8 første ledd plikter arbeidstaker å gi opplysninger om egen funksjonsevne, og han må bidra til at hensiktsmessige tiltak for tilrettelegging av arbeidet og utprøving av funksjonsevnen kan utredes og iverksettes.
Arbeidstakers aktivitetspliktArbeidstaker er i folketrygdloven § 8-4 også pålagt en aktivitetsplikt. Plikten innebærer at en arbeidstaker ved sykemelding så tidlig som mulig, og senest innen 8 uker, må være i arbeidsrelatert aktivitet for å få sykepenger. Den sykemeldte har med andre ord en lovpålagt plikt til å prøve ut sin funksjonsevne.
Arbeidstakers aktivitetsplikter er strenge, og det er kun i de lovbestemte unntakstilfellene arbeidstaker kan unnlate å prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet uten at sykepengene stopper. Arbeidstaker er kun unntatt fra aktivitetsplikten dersom medisinske grunner klart er til hinder for slik aktivitet, eller når arbeidsgiver kan dokumentere at dette ikke lar seg gjennomføre på arbeidsplassen, jf. folketrygdloven § 8-4.
Det gjøres oppmerksom på at ved 100 prosent sykemelding med arbeidsrelatert aktivitet, vil arbeidstaker fortsatt motta fulle sykepenger. Det er først når arbeidstakeren får en gradert sykemelding at sykepengene reduseres, men da mottar arbeidstakeren også lønn.
Ved brudd på medvirkningspliktenFor å sikre at arbeidstakere oppfyller sin medvirkningsplikt, er det knyttet sanksjoner til brudd på medvirkningsplikten. Etter folketrygdloven § 8-8 andre ledd faller retten til sykepenger bort dersom arbeidstaker uten rimelig grunn nekter å gi opplysninger eller medvirke til utredning, eller uten rimelig grunn nekter å ta imot tilbud om behandling, rehabilitering, tilrettelegging av arbeid og arbeidsutprøving eller arbeidsrettede tiltak.
Manglende medvirkning kan altså innebære stopp i sykepengeutbetalingen. Dette er ofte noe arbeidsgiver kan bruke som et "pressmiddel" dersom arbeidstaker ikke vil møte opp hos arbeidsgiver.
Det skal svært mye til før arbeidstakeren kan nekte å delta i en oppfølgingssamtale på grunn at et anstrengt forhold til den som kaller inn. Det må da foreligge helt spesielle omstendigheter.
Brudd på aktivitetsplikt eller medvirkningsplikt – oppsigelsesgrunn?Dersom arbeidstakeren nekter å ta imot behandling, rehabilitering eller ikke medvirker ved tilrettelegging fra arbeidsgiver, kan dette være oppsigelsesgrunn. Arbeidstakers plikter er – under forutsetning av at arbeidsgiver har oppfylt sine – svært omfattende, og det kan reageres dersom reglene brytes.
Det minnes imidlertid om at arbeidstaker har oppsigelsesvern ved sykdom, som innebærer at arbeidsgiver har en tung dokumentasjonsjobb dersom arbeidstaker skal sies opp de 12 første månedene etter at sykdom inntrådte. I denne tiden skal en oppsigelse anses å ha sin årsak i sykdom med mindre noe annet gjøres overveiende sannsynlig.
Den primære reaksjonen dersom en arbeidstaker misligholder sin medvirkningsplikt er at arbeidsgiver ikke betaler sykepenger.