
Kan vi nekte en ansatt adgang til kontoret i oppsigelsestiden?
En bedriftsleder lurer på om de kan be en oppsagt medarbeider om å holde seg borte fra jobben i oppsigelsestiden. Hva sier loven om dette?
Hei!
Vi er midt i en omorganisering som vil kunne medføre at en i administrasjonen hos oss mister jobben. Vedkommende som står i fare for å bli sagt opp har 3 måneders oppsigelsestid. Vi vet at vi må betale arbeidstakeren lønn i oppsigelsestiden, men kan vi kreve at han holder seg hjemme? Han samarbeider svært dårlig med de andre i avdelingen.
Utgangspunktet – rett til å arbeide i oppsigelsesperioden

Advokat Jens Kristian Johansen.
En oppsagt arbeidstaker har som hovedregel rett til både å motta lønn, og å utføre arbeid i oppsigelsestiden. Utgangspunktet er derfor at dere ikke kan kreve at en oppsagt arbeidstaker holder seg hjemme.
Hva kan avtales?
Det er ingenting i veien for at arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler at arbeidstaker er fritatt fra arbeidsplikt i oppsigelsestiden. Mange arbeidstakere vil være fornøyde med å slippe å jobbe i oppsigelsestiden, slik at de får frigjort tid til å finne annet arbeid og lignende.
Unntaket – særlige tungtveiende grunner
Dersom arbeidstakeren ønsker å jobbe ut oppsigelsestiden er det i rettspraksis oppstilt et snevert unntak for arbeidsgiver rett til å stenge arbeidstakeren ute.
Det var lenge tvilsomt hvilken adgang arbeidsgiver har til å kreve at arbeidstaker fratrer sin stilling før fullført oppsigelsestid. I en dom fra 2009 slo Høyesterett fast at arbeidsgiver helt unntaksvis kan frata en oppsagt arbeidstaker arbeidsoppgavene, dersom det forelåsærlig tungtveiende grunnersom talte for dette. I denne vurderingen måtte det blant annet tas hensyn til om arbeidstakeren kunne omplasseres.
Denne konkrete saken gjaldt en investeringsrådgiver som hadde startet konkurrerende virksomhet med arbeidsgiver, og Høyesterett fant at vilkårene for å frata vedkommende arbeidsoppgavene var til stede ettersom arbeidsgiver ikke lenger hadde tillit til arbeidstakeren. Det ble også lagt vekt på stillingens nivå og arbeidets art.
Gjelder unntaket ved oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold?
Dommen fra Høyesterett gjald en arbeidstaker som ble sagt opp på grunn av egne forhold. Vi er ikke kjent med rettspraksis som åpner for at arbeidsgiver kan frata en arbeidstaker arbeidsoppgaver i oppsigelsestiden ved oppsigelse som ikke skyldes arbeidstakerens egne forhold. Det skal nok svært mye til før det kan sies og foreliggesærlig tungtveiende grunnerfor fritak i en slik situasjon, hvor den ansatte selv ønsker å jobbe.
Konklusjon
Ditt spørsmål gjelder oppsigelse på grunn av virksomhetens forhold, og i en slik situasjon er den store hovedregel at arbeidstakeren har rett til å jobbe i oppsigelsestid dersom han ønsker det. Samarbeidsproblemer vil nok ikke være ensærlig tungtveiendegrunn som fratar arbeidstakeren retten til å jobbe. Dersom dere ønsker at han fratrer umiddelbart etter en eventuell oppsigelse anbefales at dere forsøker å inngå en avtale om dette.
-----------------------------
Har du spørsmål til vår spalte Ukens dilemma? Send en e-post til karine@askmedia.no. Dersom advokaten svarer vil det bli lagt ut som en artikkel på disse sidene.
Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no
"