Gravid-i-jobb

Nedbemanning av sykemeldte?

UKENS DILEMMA: Dersom bedriften må nedbemanne, kan du si opp medarbeidere som er sykemeldt eller som er i foreldrepermisjon?

Publisert

Hei!

Jeg har et generelt spørsmål om sykemeldte arbeidstakere og arbeidstakere i svangerskaps- og foreldrepermisjon - kan disse sies opp i forbindelse med nedbemanninger?

Sykemeldte arbeidstakere i nedbemanningssituasjoner

Advokat Jens Kristian Johansen i Grette.

Sykemeldte arbeidstakere er vernet mot oppsigelse på grunn av sykdom, jf. arbeidsmiljøloven § 15-8. Bestemmelsen fastslår at en sykemeldt arbeidstaker ikke kan sies opp på grunn av sykdom de første 12 månedene etter arbeidsuførheten inntrådte.

Vernet gjelder imidlertid bare for oppsigelse på grunn av sykdom som sådan. Dette innebærer at sykemeldte arbeidstakere ikke er vernet mot oppsigelse på grunn av andre forhold – det er altså adgang til å si opp arbeidstakeren både på grunn av virksomhetens forhold og på grunn av egne forhold selv om de er sykemeldte.

Det som kan skape utfordringer for arbeidsgiver i den 12-månedersperioden arbeidstakeren er vernet, er at det er arbeidsgiver som må bevise at en oppsigelse skyldes for eksempel rasjonaliseringsbehov og ikke sykdommen.

Arbeidsgiver har en skjerpet bevisbyrde ved oppsigelse av en som helt eller delvis er sykemeldt så lenge verneperioden gjelder. Med mindre arbeidsgiver kan dokumentere at det eroverveiende sannsynligat oppsigelsen har sin begrunnelse i andre forhold, vil en domstol legge til grunn av oppsigelsen var begrunnet i sykdommen.

Det er altså en misforstått oppfatning at arbeidstakere er vernet fra å bli sagt opp så lenge de er syke. Dersom det er et reelt nedbemanningsbehov vil også disse kunne sies opp, så lenge anvendelsene av utvelgelseskriteriene fører til at vedkommende vil rammes av nedbemanningen.

Ved å foreta en god og grundig saksbehandling hvor alle vurderinger dokumenteres underveis, vil arbeidsgiver også kunne oppfylle beviskravet som gjelder – men dette er noe man bør være særlig oppmerksom på i nedbemanningsprosessen.

Hva med gravide?

Det samme gjelder for gravide som gjelder for sykemeldte arbeidstaker. Det er altså adgang til å si opp en gravid arbeidstaker så lenge oppsigelsen ikke har sin begrunnelse i at arbeidstakeren er gravid.

Vernet som gjelder for gravide arbeidstakere følger av arbeidsmiljøloven § 15-9, og gjelder når oppsigelsen er begrunnet med graviditeten som sådan. I denne perioden har arbeidsgiver en skjerpet bevisbyrde, og det må altså kunne dokumenteres at det er overveiende sannsynlig at oppsigelsen ikke skyldes graviditeten.

Arbeidstaker i svangerskaps- og foreldrepermisjon

Det er også adgang til å si opp arbeidstakere i svangerskaps­permisjon, omsorgs­permisjon, fødsels­permisjon og foreldre­permisjon i forbindelse med nedbemanning.

For disse arbeidstakerne gjelder imidlertid særlige verneregler som innebærer at oppsigelsestiden først begynner å løpe etter utløpet av permisjonstiden. Verneperioden er i henhold til arbeidsmiljøloven § 15-9 (2) begrenset til ett år.

Har du spørsmål til vår spalte Ukens dilemma?Send en e-post til karine@askmedia.no.

Svarene er levert av advokatfirmaet Grette, arbeidslivsavdeling. Grette er et fullfaglig forretningsjuridisk advokatfirma som blant annet har spesialisert seg i arbeidsrettslige spørsmål og er Ledernetts ekspertpanel i juridiske spørsmål. For mer informasjon: www.grette.no

"
Powered by Labrador CMS