Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Mange opplever psykiske plager i november
Antall forsikringshenvendelser relatert til psykiske utfordringer og plager har tredoblet seg siden 2010. November er måneden som skiller seg ut.
- Nå går vi inn i den mørkeste tiden av året. Samtidig begynner julebordsesongen og det er godt mulig denne kombinasjonen gjør at flere opplever psykiske plager, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring.
I 2010 registrerte SpareBank 1 Forsikring 122 saker knyttet til psykiske utfordringer og lidelser, og utbetalte nær 650.000 kroner i erstatning. I 2017 var tallet steget til 356 saker og erstatningsutbetalingene passerte 3 millioner kroner. November er måneden hvor forsikringsselskapet mottar flest slike henvendelser fra kunder med personforsikringer.
- Sakene handler om alt fra angst og depresjon til søvnmangel. Vi tror det er en generell utvikling i samfunnet at vi skal prestere på flere fronter, og at det kan bli ekstra krevende i førjulstiden, sier Nielsen.
Menn eller kvinner?
- Statistikken fra 2010 viser at det er flest menn som kontakter oss, og det er de unge voksne mellom 30 og 40 år som står for størsteparten. Vi registrerer flest saker fra folk som bor i Oslo og majoriteten blir registrert etter helgen, på mandager, sier Nielsen.
De siste 7 årene har altså flest menn kontaktet forsikringsselskapet, men nå går utviklingen motsatt vei. Hittil i 2018 står kvinner for 62 prosent av henvendelsene, mot 27 prosent i 2010.
Mørketid eller førjulstid?
- Lave doser dagslys er forbundet med høyere risiko hos noen for å utvikle depresjonssymptomer, sier psykolog Malin Dieseth.
I tillegg til redusert dagslys, er det rimelig å anta at det kan være andre forklaringer på hvorfor flere ønsker samtaleterapi sent på høsten.
- Mange av de jeg snakker med begynner å grue seg til jul i disse dager. Jul er for mange en familiehøytid, der samvær med de aller nærmeste er det viktigste. For de som ikke har like lystige minner knyttet til julefeiringen, eller som ikke har nære å feire julen med, byr senhøsten på mange påminnere om hva de har i vente, sier Dieseth.
En annen potensielt medvirkende faktor kan være at mange opplever et stort arbeidspress på jobben og forventninger om å levere resultater mot slutten av året.
Pass på hverandre
Nå starter også julebordsesongen. Kombinert med arbeidspress og mindre dagslys kan dette oppleves belastende for noen.
- Vi skal ikke være en partybrems og rette strenge pekefingre. Folk skal nyte kvelder med gode venner og kollegaer, men pass på hverandre, ikke drikk for mye og vær oppmerksom på hvordan de rundt deg har det. Folk bør også vite at de fleste forsikringsselskapene tilbyr helsetelefon som en del av sine personforsikringer. Denne helsetjenesten bistår også med psykisk førstehjelp, sier Nielsen.